מסתרי הקול האנושי
חלק ראשון : הקול כבעל פוטנציאל טיפולי
מאת : אורנה סוסק, זמרת ומנחה של סדנאות-קול
עצם העיסוק בקול או בשירה הוא בעל פוטנציאל טיפולי מטבעו. גם כאשר אין העיסוק טיפולי במוצהר, אלא, למשל אומנותי או מקצועי, האלמנט הטיפולי מובלע בו בהכרח. הקול האנושי הוא פגיע ביותר הן ברמה הבריאותית, האנטומית, והן ברמה הרגשית. מיתרי הקול אינם אלא זוג קרומים קטנים ודקיקים מאד, הנפגעים בקלות כאשר משתמשים בהם מתוך מתח, מאמץ יתר וחוסר מודעות. תהליך למידת ההפקה הקולית דורש רכישת מודעות לפגיעותם וכן גיוס כלל משאבי התהודה והאנרגיה של הגוף כדי להעצים ולהעשיר את ההפקה הקולית ולמנוע ריכוז יתר מזיק בפעולת המיתרים.
להשמיע את הקול שלנו
מבחינה רגשית, נוכחתי שהתהליך הוא דומה. לרוב קיים עומס יתר רגשי על הקול האישי ויש צורך בהרחבה ובהעמקה של הזהוי העצמי כאדם שר, כדי להעשיר ולשחרר את חווית השירה. השמעת קול, בניגוד לנראות, היא "השתלטות" חושית על החלל. את המבט אפשר להפנות לכיוון אחר, אבל את האזניים אי אפשר לסתום. לכן, אני סבורה, נפוץ כל כך החשש להישמע צורם, בלתי ראוי או מדוייק וכדומה. זהו החשש מפני הנכחת יתר של עצמנו בחלל, או בהרחבה- מפני הצהרת קיום בוטה מדי או השמעת קולנו במובן הפשוט והמטאפורי כאחד.
הקול המכווץ בעקבות אירוע בילדות
הקול, לפיכך, הוא שדה דרמטי מאד מבחינת ביטוי אישי וזהות. מרבית האנשים המגיעים לסדנאות הקול שאני מקיימת מעל תשע שנים, נמצאים בדרגת כיווץ רגשית כלשהי באשר לקולם. לעיתים ניתן להתחקות אחר טראומות ברורות בעבר שגרמו לדימוי העצמי הבעייתי, כגון הערות פוגעניות מפי בני משפחה, חברים, מורים או מנצחי-מקהלות. לעיתים די בהערה בודדת כדי לגרום לאדם להמנע מהשמעת קולו באופן מוחלט למשך עשרות שנים- כל כך שברירי ורב משמעות הוא תפקידו של הקול בבניית הזהות שלנו.
חלקו השני של המאמר – הסיבות לחוסר הנוחות שבשימוש בקול שלנו, והדרכים להקלתו.
אורנה סוסק, הינה זמרת ומנחה של סדנאות קול, הרצאות,
השתלמויות למקהלות, אנשי חינוך, מנהלים, אנשי שירות ועוד.
מוזמנים לבקר באתר :
www.HumanVoice.co.il